Prin vene sângele se întoarce în inimă. Puteți să vă imaginați și să faceți o paralelă între venele din picioare și cursurile de apă - există vene mai mici și mai mari, așa cum există pârâuri, râuri și fluvii.
În piele și imediat sub piele găsim vene foarte subțiri, de 1-2 mm. Acestea sunt pârâurile, care se varsă natural în râuri. Râurile din piciorul omului sunt în număr de 10-15, dar două sunt mai mari și mai importante - venele safenă mare și safenă mică. Acestea au 3-7 mm în diametru și curg prin grăsimea de sub piele, dinspre talpă înspre șold, colectând de-a lungul traseului sângele din toate venele mici din apropiere.
În interiorul piciorului, pe lângă oase, înconjurat de mușchi, curge un fluviu, sistemul venos profund, care drenează sângele din picior înspre abdomen. Cele două mari râuri de care am vorbit mai sus, venele safene, se varsă în fluviu în locuri specifice, vena safenă mare în plica inghinală, lângă șold, iar vena safenă mică în spatele genunchiului. Pe lângă locul de vărsare, cele două vene safene comunică cu fluviul din mușchi, din loc în loc, prin mai multe vene subțiri, pe care le puteți asemăna cu niște canale și care se numesc vene perforante.
Cel mai important detaliu anatomic este că toate venele membrului inferior, indiferent de mărime, prezintă din loc în loc, în interior, structuri asemănătoare cu ecluzele, numite valve venoase și care nu lasă sângele să curgă decât într-o direcție specifică: dinspre piele înspre mușchi (pârâuri -> râuri -> fluviu) și de jos în sus (dinspre talpă înspre inimă). Aceasta este conformația normală fiziologică.
Atunci când mergem, mușchii din picioare se contractă, punând sângele în mișcare. Aceasta se numește pompa musculară, este extrem de eficientă, este considerată a doua inimă a organismului și, în colaborare cu valvele venoase, care sunt unisens, forțează sângele să urce spre inimă. În cazul în care cineva stă mult timp în picioare (ore la rând), sau așezat pe scaun, așa cum se întâmplă în majoritatea meseriilor, pompa musculară nu mai lucrează și sângele nu se mai drenează complet din picior. Astfel crește volumul în venele profunde, fluviul se umflă și începe să forțeze în ecluze.
Cel mai frecvent cedează ecluzele (valvele) de la locul de vărsare al venelor safene și se produce un reflux, pe care îl putem asemăna cu o inundație. Inundația se propagă înspre talpă, distrugând valvele una după alta și se stabilizează în zona de sub genunchi, unde afectează venele mici, care se umflă și devin vizibile pe piele ca varice.
În cadrul procedurii de ablație cu laser, venele safene sunt distruse din interior de căldura transmisă prin fibra laser și sunt resorbite de organism în decursul a câtorva luni. Astfel este întreruptă calea prin care refluxul se transmite înspre talpă, prevenindu-se apariția altor varice în timp. Intervenția este completată prin explantarea varicelor deja formate prin incizii mici, care nu necesită sutură. Fiind o intervenție distructivă, personal o recomand doar atunci când venele safene sunt foarte dilatate, având un diamteru mai mare de 1 cm și consider că nu este fezabilă o intervenție reparatorie tip CHIVA.
ASPECTE IMPORTANTE DESPRE OPERAȚIE
- Cum vă pregătiți?
- Cum se desfășoară anestezia?
- Cum se desfășoară operația?
- Care este evoluția după operație?
În cadrul consultației inițiale, medicul vă va expune toate opțiunile chirurgicale pentru tratarea bolii venoase de care suferiți. Dacă ați decis, împreună cu acesta, pentru tratament prin ablație cu laser, vă vor fi explicate posibilele riscuri și complicații asociate intervenției. Pentru a minimiza aceste riscuri, medicul vă va îndruma pregătirea pentru operație:
Atunci când rezultatul analizelor și investigațiilor suplimentare permit realizarea intervenției chirurgicale, aceasta va fi programată pentru o zi aleasă împreună cu dumneavoastră:
Această operație se efectuează, în cele mai multe cazuri, în anestezie spinală. Înainte de a merge în blocul operator, medicul anestezist vă va face o vizită în salon și vă va explica pașii etapei anestezice, riscurile și posibilele complicații. Apoi asistenta vă va conduce în sala de operație. Aici, medicul anestezist vă va insera o branulă într-o venă periferică, prin care vă vor fi administrate perfuzii și medicamente în timpul intervenției și, ulterior, în salon. După stabilirea liniei venoase, vă vor fi măsurați parametrii vitali - frecvența cardiacă, tensiunea arterială și saturația în oxigen a sângelui și vă vor fi administrate medicamente care să îi aducă în limite fiziologice, dacă este necesar.
Etapa anestezică propriu-zisă constă într-o injecție cu un ac foarte subțire în coloana vertebrală, prin care se administrează substanța anestezică. Anestezia se instalează rapid după injectare, în câteva minute dispărând sensibilitatea la nivelul picioarelor și capacitatea de a le mișca.
Membrul inferior ce urmează a fi operat va fi dezinfectat prin aplicarea unei soluții cu iod (Betadină) pe tegument, apoi se vor aplica cearceafurile sterile de unică folosință, care vor izola doar membrul în câmpul operator. În continuare medicul chirurg va proceda la efectuarea intervenției:
După finalizarea intervenției, veți fi transportat/ă din blocul operator în salon, unde veți rămâne până va trece efectul anesteziei și veți putea merge în mod normal. În această perioadă vă va fi administrată o perfuzie cu medicamente antiinflamatorii și pentru durere.