Boala arterială periferică este adesea cauzată de ateroscleroză. În ateroscleroză, depozite de colesterol (plăcile) se acumulează pe pereții arterelor și reduc fluxul de sânge.
Deși discuțiile despre ateroscleroză se concentrează de obicei asupra inimii, boala afectează frecvent arterele din întregul corp. Când ateroscleroza apare în arterele care alimentează cu sânge membrele inferioare provoacă boală arterială periferică.
Mai puțin frecvent, cauza bolii arterei periferice poate fi inflamația vaselor de sânge, leziuni traumatice ale membrelor, anatomia neobișnuită a ligamentelor sau a mușchilor sau expunerea la radiații.
Factorii de risc
- Fumatul
- Diabetul zaharat
- Obezitatea (un indice de masă corporală de peste 30)
- Tensiune arterială crescută
- Colesterolul ridicat
- Înaintarea în vârstă, mai ales după 50 de ani
- Istoric familial de boală arterială periferică, boli cardiace sau accident vascular cerebral
- Niveluri ridicate de homocisteină, o componentă proteică necesară în formarea și repararea țesuturilor
Persoanele care fumează sau suferă de diabet au cel mai mare risc de a dezvolta boală arterială periferică.
ASPECTE IMPORTANTE DESPRE BOALĂ

- Simptome
- Diagnosticarea bolii
- Complicații
- Tratament
Cel mai frecvent apar dureri musculare sau crampe, care sunt declanșate de activitate, cum ar fi mersul pe jos, dar dispar după câteva minute de odihnă. Localizarea durerii depinde de localizarea arterei înfundate sau îngustate. Durerea din gambă este cea mai obișnuită localizare.
Semnele și simptomele bolii arteriale periferice includ:
Dacă boala arterială periferică progresează, durerea poate apărea chiar și atunci când stați sau când dormiți (durere ischemică de repaus).
Unele dintre testele la care medicul dumneavoastră poate apela pentru a diagnostica boala arterială periferică sunt:
Ischemia critică a membrelor debutează cu răni deschise care nu se vindecă sau infecții la nivelul degetelor și labei piciorului. Din cauza fluxului scăzut de sânge, aceste leziuni sau infecții progresează și provoacă moartea țesutului (gangrena), uneori necesitând amputarea membrelor afectate.
Accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic. Ateroscleroza care cauzează semnele și simptomele bolii arteriale periferice nu se limitează doar la picioare. Depozitele de grăsimi se acumulează, de asemenea, în arterele care alimentează cu sânge inima și creierul

Tratamentul pentru boala arterială periferică are două obiective majore:
Este posibil să puteți atinge aceste obiective adoptând modificări ale stilului de viață, în special în stadiile incipiente ale bolii:
MEDICAMENTE
OPERAȚII
