Colesterolul este esențial pentru viață, dar ce știți, de fapt, despre el?
- Colesterolul este o substanță “grăsoasă”, sintetizată de ficat și care este transportată de sânge prin sistemul circulator în tot organismul. Este un ingredient cheie de care corpul are nevoie pentru a produce noi celule, însă prea mult colesterol în organism poate cauza boli grave, ca infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
- Colesterolul, fiind o grăsime, nu se dizolvă în apa din sânge și este transportat învelit în proteine, care sunt solubile. Există, de fapt, două mari tipuri de sisteme de transport al colesterolului - LDL și HDL. LDL, prescurtarea de la lipoproteine cu densitate mică, sunt structuri care se lipesc foarte ușor de pereții arterelor și în care își varsă conținutul de colesterol. Pereții se îngroașă, astfel că interiorul arterelor se îngustează, iar sângele curge cu dificultate prin acele zone. De aceea colesterolul LDL nu trebuie să depășească o anumită limită. Pe de altă parte, HDL, adică lipoproteine cu densitate mare, sunt considerate bune, pentru că extrag colesterolul din pereții arterelor și îl transportă înapoi la ficat, unde este dezmembrat și reutilizat în sinteza altor substanțe. Astfel că este total greșită concepția conform căreia colesterolul, indiferent de cantitatea din sânge, este rău.
- Un alt aspect puțin cunoscut despre colesterol este acela că acționează ca un lubrifiant pentru sânge. Dacă nu ar exista deloc colesterol în sânge, s-ar produce turbulențe majore în sistemul circulator. Este foarte apropiată de adevăr afirmația unui medic american, Christopher Di Giorgio: “La fel cum mașina are nevoie de ulei, inima și vasele de sânge au nevoie de colesterol. Problemele apar atunci când componentele colesterolului nu sunt prezente în cantitatea și calitatea potrivită.”
- Nivelul de colesterol în sânge al unei persoane este controlat de două tipuri de factori: genetici și alimentari. Cei din urmă sunt singurii care pot fi modificați, prin eliminarea din alimentație a grăsimilor saturate și a celor hidrogenate artificial. Un mod prin care se pot deosebi ușor grăsimile saturate/hidrogenate de cele nesaturate este starea de agregare la temperatura camerei - cele care trebuie evitate sunt solide: untură, slănină, unt, smântână, ulei de palmier, margarină. Colesterolul din alimente, cum este cel din gălbenușul oului, nu influențează nivelul colesterolului din sânge, pentru că se absoarbe greu, fiind esterificat natural. Pe de altă parte, ficatul simte creșterea absorbției de colesterol și scade automat producția de nou.
- Pe lângă diminuarea aportului alimentar de grăsimi, colesterolul poate fi scăzut cu medicamente. Utilizate pe scară largă sunt statinele, care blochează 18 dintre cele 37 de etape din procesul de sinteză al colesterolului. Și nu în ultimul rând, este dovedit prin multiple studii că activitatea fizică zilnică ajustează, în timp, nivelurile de colesterol din sânge.